Јованчићевић: Непоштовање еколошких стандарда угрожава здравље и животе грађана

На другој седници Одбора за заштиту животне средине одржаној у Мајданпеку, народни посланик проф. др Бранимир Јованчићевић је истакао да је власт између кинеске компаније и својих грађана изабрала интерес кинеске компаније.
Поручио је да иако је поступак добијања бакра захтеван и агресиван за животну средину, тај процес је у свету доста унапређен, али у Србији се кренуло у супротном правцу јер од кинеске компаније није захтевано поштовање стандарда што озбиљно угрожава здравље и животе грађана.

„Чуо сам страшне ствари. Много теже од онога што сам очекивао. Издвојио бих сумњу активисткиње Мирјане Ђурђевић да су полицајци из Мајданпека били помагани од Кинеза у полицијским акцијама. Морамо да инсистирамо на одговору и ако се буде испоставило као тачно... Страшно. Друга важна ствар је из моје, хемијске струке и значајна је. У процесу производње бакра из руде халкопирита, један од споредних производа је сумпор диоксид. До мене је дошла информација о том сумпор диоксиду који је иначе извор стварања ПМ честица и свега онога најлошијег што може да се нађе у тропосферском делу атмосфере јер проузрокује најтеже могуће болести. Он се у значајно већој количини него емитује у атмосферу због тога што се не употребљава у одеђеној и довољној количини за производњу сумпорне киселине. Ви у Мајданпеку и посебно у Бору добро знате да се добијени сумпор диоксид користи за добијање сумпорне киселине јер се на тај начин спречава емисија сумпор диоксида у атмосферу. Кинези то не раде јер је тржиште сумпорном киселином засићено и нема потребе да се производи. Онда се вишак сумпор диоксида емитује у атмосферу. ПМ  честице су оно што убија, оне стварају најтежа обољења на плућима и то је оно што скраћује животни век грађана,“ закључио је Бранимир Јованчићевић.

Информативна служба ДС