Милијарде евра отете су најстаријима

Ресорни одбор Демократске странке за рад, запошљавање борачку и социјалну заштиту огласио се данас поводом Међународног дана старих особа и упозорио да је деценија власти Српске напредне странке највише коштала управо наше најстарије суграђане.
Наиме, једна од првих мера које је 2012. донела ова, најнеспособнија власт у историји Србије, била је укидање усклађивања пензија. Када се томе додају "трајно умањење пензија" и безочно отимање зарађеног по основу "привременог умањења пензија" долази се до процене да је од настаријих отето неколико милијарди евра!

Демократе тврде да је у Србији, у којој хитна помоћ пита за године пацијента пре него што одлучи да ли ће доћи на позив, статистика можда и најбољи индикатор небриге. У нашој земљи, где просечна старост становништва драматично расте, број корисника старосних пензија од почетка пандемије 2020. смањен је за готово 60.000! Узевши у обзир какав ваздух дишемо, какву воду пијемо, какву храну конзумирамо, колико и у каквим условима радимо, те ко се стара о здравственој заштити грађана, ово је сасвим очекивано.

Демократска странка истиче да је положај старих у Србији неприхватљив и да се под хитно мора побољшати, и да је због тога припремила предлоге два закона. Закон о враћању отетих пензија предвиђа да се отета средства, увећана за камату, врате најкасније до краја 2023. како би у њима у што већој мери уживали управо они којима су ускраћена, а предлогом измене Закона о ПИО била би укинута одредба о трајном умањењу пензија запосленима који са пуним стажом одлуче да користе пензију пре навршених 65 година живота. Ове мере имају за циљ тренутан позитиван помак у положају старијих суграђана, а за суштинско побољшање положаја свих грађана без обзира на животну доб неопходна је промена актуелног корумпираног и криминализованог режима.

Информативна служба Демократске странке