Ружић да заустави покушај насилне промене директора школа

Избори директора основних и средњих школа, противно жељи учитеља и наставника, а у корист чланова Српске напредне странке одвија се годинама уназад, али оно што се сада дешава у Великој Плани представља правно насиље које још није виђено у Србији.
Школски одбори, где су 3 од 9 чланова постављена од стране општинске власти, неретко су доносили одлуке потпуно супротну ставу Наставничког већа и изгласавали кандидате који су страначки подобни, иако немају подршку колектива.

У ОШ "Надежда Петровић" у Великој Плани, Српска напредна странка није успела да обезбеди већину ни у Наставничком већу, али ни у Школском одбору, па сада покушава да уведе ВД стање у коме ће на место директора поставити своју кандидаткињу. Наставничко веће је убедљивом већином гласало за реизбор актуелне директоре. Школски одбор је, такође, у јулу гласао за реизбор актуелне директорке, па је актуелна власт нашла технички разлог да поништи овај конкурс. Без обзира на огроман притисак на родитеље који су чланови Школског одбора, на поновљеном конкурсу је опет реизабрана актуелна директорка. Просветна инспекција и локална власт поново покушавају кроз измишљене техничке грешке да пониште и овај конкурс и да кроз ВД стање поставе страначки подобну кандидаткињу на место директора школе.

Ресорни одбор за образовање Демократске странке захтева од министра Ружића да спречи ово правно насиље или да Скупштини Србије предложи закон по коме је један од услова за избор директора школе - чланска карта Српске напредне странке.

Информативна служба ДС