Европске социјалдемократе заједно на Еуропрајду

Пред сам Еуропрајд, део европских званичника окупио се у просторијама београдских демократа како би разговарао о стању људских права у Европи и свему ономе што можемо заједно да учинимо за грађане.

Учесници мини-панел дискусије били су посланик Европског парламента Фалко Дросман, посланик Бундестага Карлос Каспер, посланик у Парламенту Естоније Едуард Одинетс, посланица мађарског парламента и председница форума жена Партије европских социјалиста Зита Гурмаи, секретар Шпанске социјалистичке радничке партије за ЛГБТ питања Виктор Гутјерез Сантијаго, Дајана Бакић, социјалдемократкиња из Босне и Херцеговине, испред организације Рејнбоу Роуз и председница те организације Камила Гарфијас, док су Демократску странку представљале заменица председника и народна посланица Драгана Ракић и портпаролка странке Алиса Коцкар. Посебно важно место заузимали су београдски одборници и домаћини целог догађаја Милан Алексић, Тања Цакић и Филип Таталовић.

Драгана Ракић пожелела је добродошлицу званичницима у земљу аутократије, без слободних медија, без слободних избора и владавине права, у земљу где се очигледно ни Устав, ни људска права не поштују, где су угрожени и припадници ЛГБТ популације, али и скоро сви други грађани.

„Током последњих 10 година, свако ко није члан Српске напредне странке и ко не гласа за Александра Вучића на изборима је дискриминисан. Ако нисте члан СНС-а, не можете да се запослите као наставник, медицинска сестра, лекар, нити у локалној администрацији. Ако нисте члан СНС-а, можете да изгубите посао који имате и да ваше дете буде исписано из вртића. Зато данас, подржавајући Еуропрајд, као и до сада, показујемо солидарност са свим грађанима којима су права угрожена. Демократска странка се одувек борила за мир, слободу, дијалог, поштовање закона. Тако ће и остати. Данас шетамо за слободу, толеранцију, инклузију, различитост,“ поручила је Драгана Ракић.

Портпаролка Демократске странке захвалила се пријатељима из Партије европских социјалиста, представницима социјалдемократских странака из целе Европе, као и организацији Рејнбоу роуз на подршци. „Веома је важно знати да нисмо сами у овој борби и зато желим да вам посебно захвалим што сте данас овде са нама. Режим Александра Вучића учинио је све како би обесхрабрио грађане који данас желе да шетају, да се боре за своја права, да заиста и дођу на Еуропрајд. Неки ће остати код куће јер ће поверовати да шетње нема јер су је забранили, неки зато што су на смрт уплашени... Ми данас шетамо и за њих, поручујемо им да режим није успео да нас уплаши и да не одустајемо од борбе за једнака права свих грађана,“ закључила је Алиса Коцкар.

Након панела, сви присутни упутили су се ка Уставном суду где су их чекале друге социјалдемократе из целе Европе, као и чланови и чланице Демократске странке, како би се заједно са грађанима Србије и гостима упутили у протестну шетњу и заједно прославили Еуропрајд.

Информативна служба ДС