Лутовац: Апсурдно је да формирање државотворног покрета најављују они који су потпуно урушили институције

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац изјавио је у интервјуу за лист Политика да је апсурдно да формирање државотворног покрета најављују они који су потпуно урушили институције.Како оцењујете седницу Скупстине Србије посвецену Косову?

Шеф Посланичког клуба СНС-а исказао је чуђење због чега опозициони посланици нису гласали за Извештај, када је у питању технички извештај о оном шта седогодило у претходних годину дана. Међутим поставља се логично питање: Ако је у питању технички извештај чему онда заказивање посебне седнице Скупштине? Зашто је техничка Влада тражила од Скупштине посебну седницу за Председника, зашто није био представник владе представио тај технички извештај? Ако је у питању технички извештај зашто се онда није чекала нова влада?

Стиче се утисак да је посебна седница заказана из дневнополитичких, а не државних разлога, на једној страни, зато што је накнадно требало легитимизовати све што је погрешно рађено, а на другој страни, да би се фокус пажње преместио са унутарполитички непопуларног, а спољнополитички пожељног Европрајда. Такође, стиче се утисак да би у ситуацији да су сви гласали за тај технички извештај, он био представљен као политички извештај, али пошто нико сем владајуће вечне није гласао за њега, онда је он остао „само технички Извештај“. Представљање самог Извештаја од стране председника је било контрадикторно јер се није односило на сам садржај Извештаја, него је било једна врста политичке исповести самог председника. И после свега није јасно какав је његов став, нити став Владе о томе где се тренутно налазимо у преговарачком процесу нити каква је или каква ће бити преговарачка позиција Србије убудуће. Није јасно ни да ли смо спремни да наставимо са ЕУ интеграцијама или не. Мисао је започињао са проевропским, а завршавао са антиевропским ставом. Потом каже „не дамо Косово“, а одмах затим „статус је решен“... Онда каже да би требало да уважавамо реалност, а затим помиње две паралелне реалности. На коју реалност је мислио? Фактичку реалност, да без дозволе не мозе да уђе на КИМ, да је Запад направио државу Косово и сад тражи од нас да ми то признамо? На ту реалност? Или ону другу, формалну? Устав, резолуцију 1244, територијални интегритет?

Ста мислите о најави формирања дрзавотворног покрета?

Апсурдно је да формирање државотворног покрета најављују они који су потпуно урушили ауторитет и институције државе и повезују се са организованим криминалом. Тиме свакако неће успети да побегну од одговорности за све то. На другој страни, траже формат за поделу одговорности за крупне политичке одлуке које нам следе. Најзад, тим пројектом бежи се од компромитованог бренда владајућег СНС-а и тражи се начин да се маргинализује ојачала десница.

Формирање државотворног покрета може имати позитиван ефекат само ако на тај начин његово језгро престане да буде политичко крило организованог криминала. За сада нема индикатора да ће тако бити. Напротив, присуство контроверзних личности на тераси Скупштине током заседања посебне седнице посвећене Косову и Метохији указује на то да, у ствари, нема озбиљних намера да се учини такав отклон. То што би се тај покрет идеолошки позиционирао у центру не би било релевантно, ако не буде раздвајања власти од криминала.

Каква је сарадња са Народном странком, а каква са ССП?

Имамо нормалну комуникацију са свима у опозицији. Демократска странка делује интегративно још од 2018. године зато што је то начин да се поред оних који гласају за наше странке прикључе и они који нису ни за једну странку опозиције појединачно, али су против ове власти и спремни су да подрже озбиљну алтернативу Вучићу. Наша снага би била већа ако бисмо сви удружени изашли пред грађане са јасном понудом другачије политике и бољег живота, него ако идемо одвојено и сабирамо наше резултате. Ми ћемо бити спремни и за једну листу и за програмску коалицију. Морамо уверити већину људи у овој земљи да смо потпуно другачији од садашње власти и да ће њима лично бити боље ако гласају за истинску алтернативу овој власти.

Како бисте решили проблем Косова?

Кад се говори о решавању проблема Косова требало би, пре свега, говорити о оквиру за решавање, а не крајњем решењу. С тим у вези, не може тема статуса бити на дневном реду док Србија не постане демократска уређена држава у којој се поштују грађани и закони. Паралелно са изградњом уређене демократске државе важно је радити на нормализацији односа са Приштином. Омогућити људима да се несметано крећу, раде, школују се. Омогућити да се живот несметано одвија, да администрација служи грађанима, а не политичарима који ће да им компликују живот. Када се нормализује живот онда нема више „замрзнутог конфликта“. На делу је „одмрзнута сарадња“. Успостављање демократских институција и процедура, на једној страни, и нормалног живота на другој страни, учиниће европске интеграције реалном опцијом, а тиме ће се у потпуности релативизовати питање граница. Уместо питања чије је Косово, поставиће се питање како да Косово постане земја свих оних који живе у њему и како да се испоштују и етничко и историјско право.

Како коментарисете предлог Немацке и Француске који се појавио у медијима?

Вучић је изјавио како га је заболела глава од тог предлога. На другој страни, све нас у Србији „боли глава“ од коментарисања незваничних докумената, процурелих информација и незваничних интерпретација. Изгледа да је у питању незванични папир који би требало да буде пробни балон за јавно мњење. Питање је колико је и аутентично то што је објављено с обзиром да није објављен цео текст на енглеском, него тек интерпретација која је пренета из штампе са албанског језика и с обзиром да постоји наводна врло необична формулација да ће се Србија прогласити лидером у региону. Све у свему, сама чињеница да се појављује иницијатива Француске и Немачке указује на то да се тежиште интересовања за косовски проблем са Брисела пребацује на државе чланице, а то што је на саветничком нивоу указује на опрезно испитивање актера и јавног мњења.

Да ли се спремате за евентуалне бгд изборе у марту?

Спремамо се као да ће избора бити на свим нивоима, а за наступе у Скупштини града и републичком парламенту као да избора неће бити.

Информативна служба ДС