Влада Србије да не гура “теткице” у сиромаштво, него да их ослободи судских трошкова

Ресорни одбор Демократске странке за образовање захтева од Владе Србије да по хитном поступку усвоји одлуку којом ће се предшколске установе и школе обавезати да не потражују судске трошкове од "теткица", које су изгубиле судске поступке за наплату топлих оброка.
Раднице које брину о хигијени објеката у којима се образују и васпитавају деца предшколског и школског узраста, за тежак посао који обављају - добијају минималац од којих једва могу да прехране породице. Наплатом судских трошкова од стране установа у којима су запослене, оне ће бити доведене на руб егзистенције. У тренутку када је помоћно-техничко особље добијало правоснажне пресуде за наплату топлих оброка, министар Ружић је, први пут у историји министарства образовања, наредио директорима школа да улажу жалбе, као и ванредне правне лекове, као да је знао да ће став Апелационог суда да теткице имају право на топли оброк - бити оборен.

Сада тај исти министар тврди да не може да нареди директорима да се школе одрекну судских трошкова, иако школе нису ангажовале пуномоћнике, него их је заступало Јавно правобранилаштво, те нису ни имале ту врсту судских трошкова. Због тога, Влада Србије мора моментално да донесе одлуку којом би бар поменути судски трошкови били отписани од стране предшколских и школских установа.

Информативна служба Демократске странке